Prezent la sedinta de Guvern de ieri (o, da, suntem impresionati, nu? Guvernul lucreaza si duminica:)), presedintele Traian Basescu a avut un mic moment promotional Google.


 
Povestea a fost mai putin exploatata de jurnalistii „offline” dar mie mi-a sarit in ureche urmatoarea fraza rostita de Base in dialog cu ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu:

„Situatia educatiei Romaniei este dramatica. Dramatica din punct de vedere al calitatii (…). Am convingerea ca despre papadie sau salata, orice copil daca intra pe Google afla cum e cu papadia si salata, daca vrea sa stie despre istoria antica, Herodot… intra pe Google. Hai sa revenim pe o programa adecvata, neincarcata si, pe cat posibil, adaptata economiei Romanesti”

Trecand peste gluma – adica peste faptul ca presedintele Romaniei nu prea incurajeaza productia locala si a zis de Google in loc sa promoveze Okidoki 🙂 – intrebarea foarte serioasa ramane: are dreptate Basescu?

  • UpDate1: Comanescu l-a cautat pe Google pe Herodot-ul lui Basescu. Cititi ce a aflat.
  • UpDate2: Tolontan scrie si el, pe acelasi subiect, un text memorabil. Cititi-l!

Revenind: sunt programele scolare si textele lectiilor  pline cu informatii care abunda pe Internet si, prin urmare, se pierde timp pe la scoala?

Se taie copaci aiurea sa se tipareasca milioane de pagini de manuale? Aparent, da. Insa, cand te uiti la statistici, descoperi ca problema de fond este alta (chiar daca si ce zice Base e partial corect). Intre aparenta si esenta exista, ca de obicei, o cale lunga. Un drum presarat cu bune intentii (spagi, programe anuntate, dar neaplicate si mult, mult prea mult timp pierdut…)

Practic, desi Base pare convingator, cum se uita el asa, piezis, spre saraca Abramburica, care parea o eleva speriata in fata profului cel aspru, daca s-ar aplica ce spune el, cu ton electoral, trei sferturi dintre elevii din Romania ar fi aruncati in bezna. De ce?

E foarte simplu! Pentru ca nu au acces la Internet. In zona asta spagile nu sunt suficient de interesante, se pare… Later UpDate: In plus, cum sustine si Dragos Novac mai jos, mai exista o problema, la fel de importanta: majoritatea profesorilor habar nu au sa foloseasca un calculator si, deci, sa imbine lectiile din manuale cu informatii utile de pe net.

In loc sa se faca baze de date online si sa fie calculatoare peste tot, cu conexiune la net, se baga milioane de euro in aplicatii de e-learning cu lectii interactive si alte prostii care devin in scurt timp complet inutile. A, doriti actualizarea informatiilor? Nicio problema! Firma X (singura, de altfel, din 2003 incoace) o face. Dar asta costa. Un pic de mentenanta nu strica… Plus ca majoritatea programelor de informatizare in scoli se fac pe criterii discutabile. Internet o mai fi, nu zic. Pe ici, colo. Dar in orase (si, mai ales, in cele mari). Insa, la tara, ioc. Spre deloc.

Aici trebuie actionat, de fapt: dati naibii calculatoare si Internet tuturor elevilor, constituiti baze de date online si abia apoi treceti la revizuirea programelor – care sa devina complementare cu ce exista deja pe Wikipedia! Si invatati profesorii sa lucreze cu netul!

Ok. Dar pe ce ma bazez? Nu pe date mai mult sau mai putin discutabile legate de penetrarea Internetului in Romania, ci pe ceva mult mai credibil. Si mai concret. Mai exact, pe ce spun elevii.

Mi-a cazut in mana un studiu care se cheama “Timpul Elevilor”. Studiul este facut de Institutul de Stiinte ale Educatiei (o chestie din subordinea directa a Ministerului Educatiei care, din cate am inteles, are sau va avea un rol major si in elaborarea programelor scolare).

 Iata, asadar, care e adevarul crud, dupa interogarea elevilor din  406 scoli si licee din Romania.

Cati folosesc Internetul sa-si faca temele? 24% dintre elevii din clasele a 8-a si a 12-a care au raspuns la chestionar. Pai, si restul? De unde afla ei care e treaba cu papadia?

Majoritatea, adica 80% (ca nu prea au de ales, saracii) folosesc notitele luate la scoala. 43%, manualele. 24% – reviste de specialitate, enciclopedii si culegeri.

In timpul liber (care este estimat la vreo 4 ore pe zi), elevii din clasele a 8-a si a 12-a (numai ei au fost chestionati) o freaca pe net, in medie, doar o jumatate de ora (de luni pana vineri, pe zi). Si, ce fac? Navigare, jocuri si messenger (adica Yahoo!).

Numai aproximativ unul din 10 elevi (13%) spun ca Internetul e una din preocuparile lor din timpul liber, si ca stau online, o ora si jumatate in medie pe zi. Doar 3% din cei de la tara se “dau” pe net, 97% din cei de la oras…

Bun. Cam astea sunt datele. Initial, am incercat sa fac rost de inregistrare sa il laud pe Base. Apoi, am vazut studiul si m-am enervat 🙂

Raspandirea accesului la Internet in Romania si folosirea lui corespunzatoare (nu pentru navigare pe LiveSex.com si Mess) trebuie sa devina o prioritate nationala.

Ok, din pacate inca nici electricitate nu e peste tot, stiu. Dar fondul problemei ramane. Multa gargara, putine proiecte care sa schimbe cu adevarat Romania.