UpDate: Nici bine nu am zis ce-am scris mai jos… si Zoso a fost si invitatul colegului meu Eugen Istodor de la Catavencu, intr-o emisiune Realitatea TV. Fara sa stie, Eugen ma ajuta la redistribuirea injuraturilor pe tema asta:) Vizionare placuta!

Pentru ca am depasit deja bariera psihologica de 10 reprosuri (plus o cerere „Scoate-ma din blogroll, nu vreau sa stau acolo alaturi de Zoso!“), la care se adauga sfaturile pro bono vis a vis de personal brandingul meu („Cu prietenie ti-o spun, iti face rau asocierea cu ala!” „Tu, ditamai directorul de companie importanta, discuti cu ala, pe online, te tragi de chiloti cu el si cu alti prosti?!“) am sa explic, in cele ce urmeaza, de ce „merita” Zoso atentie si, pe cale de consecinta, un loc in blogroll-ul meu.

–          Pentru ca, pastrand proportiile, pentru online-ul romanesc independent si „nealiniat”, Zoso a devenit substantiv comun, precum xerox sau adidas, fiind un icon al omului aparut din neant si devenit „celebru” exclusiv datorita blogului sau.

–          Pentru ca, desi ma enerveaza (des), si am trecut si eu prin faza „e un idiot frustrat care nu are altceva mai bun de facut decat sa borasca tampenii pe blogul ala“, am ajuns ulterior sa respect faptul ca Zoso a stiut sa isi construiasca un brand si sa-si gandeasca o retorica editoriala proprie: blogul lui traieste numai din continut (nici macar nu are un design atragator).

–          Pentru ca face bani aproape exclusiv din blog si lucrurile pe care le brodeaza in jurul blogului. O chestiune de neimaginat acum cativa ani.

–          Pentru ca Zoso, la doar „20 si ceva de ani” e deja o „institutie”, simbolul unui fenomen social specific vremurilor actuale: a aparut de „nicaieri”, s-a inventat virtual si si-a format un public fidel injurand, atacand, fiind insa uneori si uman, ajutat de o scriitura buna.

–          Pentru ca, din punct de vedere media, este un studiu interesant vis a vis de evolutia in era web 2.0: practic, Zoso e un „smart tabloid individual”, cu o echipa formata din el insusi, in diverse forme: reporter, fotograf, editorialist si om de tehnic.

–          Pentru ca il cunosc cat de cat si pe Vali, nu doar pe Zoso (desi nu suntem nici macar amici si am discutat de maxim 10 ori face to face) si consider ca e un om ok, cu bun simt, cu o personalitate ok; se exprima asa cum crede de cuviinta in online dar, in viata de zi cu zi, e diferit.

Chiar daca, uneori, are un tupeu vecin cu nesimtirea:) Ceea ce, in functie de context, nici macar nu e mereu de condamnat…

PS Am mai comis un „sacrilegiu”, si l-am invitat pe Zoso la RoNewMedia. Am considerat ca o sesiune dedicata blogging-ului, avandu-l ca invitat si pe celebrul Jeremy Wright nu putea avea loc fara Vali „Zoso” Petcu. Fie ca il iubiti, urati sau va e indiferent.