In august anul trecut vorbeam, in finalul unui material din Daily Business, despre nevoia de consolidare a furnizorilor de spatii de publicitate online care, altminteri, vor ajunge sa manance de pe jos firmiturile ramase din urma ospatului playerilor majori – locali si, mai ales, globali [Facebook, Google, Yahoo… etc].

La vremea cu pricina eram deja dupa 5 luni in care avusesem mai multe intalniri cu playeri cheie in incercarea de a-i face sa inteleaga ca in relatia cu marii clienti si marile agentii sunt mai multe interese comune decat orgolii care ii despart.

In urma acelui proces a aparut Q2M, o prima structura care ofera, iata, branduri concurente vandute de o singura echipa [nu cred ca erau multi care sa isi inchipuie acum 2 ani ca REALITATEA si ANTENA 1 plus ANTENA 3 ori 24FUN si Sapte Seri pot lucra cu acelasi partener]. Apoi, s-a anuntat si regia WebVille, care pune Libertatea si CanCan intr-o oferta unitara. Exemple vor mai aparea probabil.

Zilele trecute, Orlando Nicoara sustinea in mare, cu argumente mai detaliate, cam acelasi lucru – ca o dovada ca, desi ne concuram adesea destul de dur, in unele puncte nu putem sa nu gandim la fel si, daca e cazul, chiar sa colaboram.

Azi, o noua stire importanta pentru industrie a fost publicata de Wall-Street.ro – chiar daca se stia/banuia, insa nu a existat, cred, pana acum o informare oficiala. Este vorba despre faptul ca, prin Balroom International [fond lansat si condus de Sigl Alexander si Bergner Olaf, ex-ARBO], doua regii de vanzari locale, AdEvolution [condusa de Val Voicu] si Midas Media [fondata de Silviu Ispas, ex-ARBO si presedinte BRAT], precum si compania de servicii Beyond Media au acelasi actionar majoritar.

Acelasi actionar care curteaza intens si agentia Httpool [daca nu cumva e o stire veche, deja, si mi-o fi scapat mie..].

Miscarile de consolidare vor continua, in opinia mea, si stirea de azi nu va ramane o exceptie. E o reactie normala a furnizorilor de spatii publicitare si a publisherilor in fata presiunilor tot mai mari puse de agentiile media si clientii importanti. Care au nevoie, in opinia mea, de parteneri tot mai puternici, nu dispusi sa danseze pe termen lung dupa melodia “orice, pentru orice leu”.

Asta pentru a putea obtine din campaniile online rezultate tot mai bune, singurul motor real al cres