Ok, Black Friday 2012 a avut si “neimpliniri” [unul dintre cele mai documentate articole pe tema asta, pe Playtech]. Cateva date si cifre “de retinut”, si in materialul de mai sus. Si cate ceva din culise, pe Dascloud.

Nu voi relua aici partea cu minus: prefer sa ma concentrez pe cateva cifre si idei, asa cum au reiesit ele dintr-o discutie de la Realitatea TV – unde coleg de platou mi-a fost Iulian Toma de la AdPlayers iar datele clare au venit, prin telefon, de la Radu ApostolescueMag.

Cu zero pretentii ca ar fi vorba de o analiza competenta si completa pe subiectul dat, iata cam ce mi se pare de retinut – din punctul de vedere al industriei online.

In primul rand, cred ca meritul cel mai important al actiunilor de acest tip este acela de educare a pietei si de intarire a rolului jucat de Internet in economie. E important ca si romanii sa isi dezvolte obiceiul de consum digital si in zona de e-commerce – cu consecinte benefice pe tot “circuitul”: comerciant > tehnologie > marketing digital > ebanking > curierat > consumator.

E de retinut, in primul rand, saltul spectaculos in numar de comenzi plasate: volumul de vanzari online s-a dublat fata de anul trecut. In plus, are o pondere foarte importanta in volumul total de vanzari facute in aceasta zi on si offline [doar eMag a depasit vanzari 12 milioane de euro, in total s-au procesat comenzi online care trec bine de 15 milioane].

[Pentru o zi/weekend, volumul e remarcabil – daca e sa comparam… cam tot 15 milioane insumeaza, ca volum, toate comenzile de publicitate online pentru site-urile detinute de publisheri romani, la nivel anual]

La eMag – si, presupun, si la celelalte magazine de gen – s-a vandut intr-o zi cat intr-o luna de vara, majoritatea comenzilor au fost plasate in primele ore ale zilei de vineri – intre 8 si 11 si au fost chiar si peste 1.000 de comenzi simultane, pe minut.

Mai multe detalii pe tema asta, in interventia lui Radu Apostolescu, de la Realitatea TV, mai jos:

In alta ordine de idei, cred ca anul acesta e primul in care putem spune ca procesul de import al Black Friday, ca si concept, intra in linie dreapta. E un proces caruia nu ai cum sa i te opui: de acord sau nu, aia e!

Suntem sclavii cifrelor mari si, prin urmare, nu suntem suficient de relevanti din acest punct de vedere incat sa ne permitem sa impunem regulile globale ale societatii consumiste.

“Americanismele” gandite sa stimuleze consumul vin si raman si in Romania: iata o imagine emblematica in sensul asta [vazuta ieri, la Muzeul Taranului Roman, la un targ al… mestesugarilor].

Altfel, cred ca Black Friday e cea mai lipsita de ipocrizie metoda de stimulare a consumului inventata in capitalism: Valentine’s Day te abureste cu indragosteala, promotiile de Paste si Craciun se folosesc de religie. Black Friday ne vantura pe la nas eticheta cu  pretul si ne zice clar si cinstit ca e vorba de scos bani din buzunar.

Sper sa avem si dupa Black Friday 2013 despre ce povesti si, mai ales, sa creasca vanzarile online cat mai mult. Nu de alta, dar injuraturile si bataile pe bloguri, Facebook si forumuri sunt preferabile celor offline: sa nu ajungem sa vedem si la noi spectacolul retard pe care il ofera, an de an, prietenii americani [video, mai jos].

Multumesc Realitatea TV pentru acordul de a folosi aici inregistrari “home made” din emisiune, de vreme ce din motive tehnice o alta inregistrare a acesteia nu e disponibila in sistemul web tv al Realitatea.NET.