Screen Shot 2013-08-07 at 1.11.54 PM

Inca o consolidare pe piata media locala: Burda cumpara operatiunile Sanoma Hearst in Romania. Ambele operatiuni au fost afectate grav de criza economica, amplificata in media si mai ales in zona print. Ambele companii au pierdut, in Romania, cate 2,4-2,5 milioane de euro in anul 2012 – dupa cum consemna Orlando recent.

Stirea legata de negocieri a aparut, in premiera, la Catalin Tolontan, anul acesta de Valentine’s Day. De unde si titlul – matur, original si inspirat, desigur 😉

Serios vorbind, Sanoma e foarte activa in online in alte tari iar “retragerea” din Romania nu e un semnal neaparat bun pentru piata. Ce e “de bine” e ca publisherii fosti traditionali (print) incep sa inteleaga ca doar prin consolidare si extinderea in zona online – nu doar content, ci si servicii – au o sansa long term.

Ringier Romania a fost prima companie care a facut pasi decisi in aceasta directie, dupa achizitia Edipresse de acum un an si jumatate, urmata de spectaculosul (si costisitorul) deal in urma caruia eJobs a ajuns in portofoliul publisherului elvetian.

Portofoliul actual al Burda in Romania, aici. Iar cel al Sanoma, aici.

PS Imi permit sa ma hazardez si sa anticipez ca anul acesta va aduce inca (cel putin) o achizitie foarte interesanta pe piata media din .ro. De urmarit.

UpDate: Tolo spune ca pretul tranzactiei a fost 2 milioane de euro pentru toate cele 20 de titluri editate de Sanoma in Romania. “Pe vremuri” la banii astia nici macar nu se gasea timp in agenda pentru o discutie… 🙂 A, si vorbesc aici de achizitia unei reviste, maxim doua. Nu de 20. Asta e, lumea se schimba.