Aparent halucinant (privit din afara), scandalul demiterii lui Razvan Corneteanu si inlocuirii sale cu Peter Imre ascunde, cu siguranta, multe adevaruri care nu s-au spus inca. Si care, probabil, nu se vor rosti niciodata.

Corneteanu (stanga) si Patriciu (dreapta) : o despartire urata (Foto: paginademedia.ro)

Nu ma reped sa analizez episodul acum – daca mi se va parea ca exista in acest scandal vreun aspect relevant pentru piata media, voi scrie dupa ce lucrurile se vor fi linistit si toate acuzatiile vor fi puse pe masa, de ambele parti.

Nu pot sa nu remarc insa, la cald, un aspect care mi se pare foarte grav prin implicatiile sale posibile.

In doua randuri, in scrisoarea catre angajati, scrisa in mod clar in graba, si sub imperiul emotiei (dovada fiind neimplinirile gramaticale), Corneteanu face trimitere la un episod ciudat, relatat la vremea aceea pe scurt doar de Reporter Virtual.

E vorba de furtul a doua jeep-uri Lexus, folosite (sau detinute, nu e clar) de fostul director general Adevarul Holding, la interval de doar 24 de ore. Acum, Corneteanu pune aceste episoade in vina indirecta a lui Dinu Patriciu!

Iata citatele relevante:

Am fost urmarit, ascultat, amenintat, furat masini, pus in pericol familia si prietenii de mafioti carora acesta (nota: Dinu Patriciu) le datoreaza bani”

“Socoteala e simpla, daca mie care am facut atatea pentru aceasta companie care e construita (impreuna cu multi oameni valorosi) dar dupa chipul si asemanarea mea, dupa ce mi-a pus viata in pericol cu mafiotii lui, dupa ce a ajuns datorita muncii noastre regele neincoronat al presei scrise cu performante care nu au mai fost realizate in ultimii 20 de ani a fost in stare sa-mi faca asa ceva, sa ma arunce efectiv afara din companie ca pe un gunoi, nu il va opri nimic pe el si robotzeii lui sa faca la fel sau mai rau altora.”

Daca un manager de top din media romaneasca ajunge sa scrie astfel de lucruri, acuzandu-si patronul (nu oarecare, vorbim de Dinu Patriciu, cotat drept cel mai bogat om de afaceri roman) de faptul ca are datorii catre “mafioti” care, pentru intimidare, confisca masinile oamenilor de incredere, ameninta cu moartea and so on… e clar! Nu traim in tara potrivita.

Cred ca atat Razvan Corneteanu cat si Dinu Patriciu datoreaza explicatii publice, pe acest subiect. Vorbim de o posibila vulnerabilitate majora a celui care, sa nu uitam, detine azi (datorita banilor lui, dar a muncii celor pe care i-a angajat) cea mai importanta structura de presa scrisa din Romania.

Altfel spus, e o chestiune de interes public.

PS Scandalul de la Adevarul ia nuante care il califica deja drept posibila farsa de 1 aprilie. In ciuda aparentelor se pare, totusi, ca nu e.