Ieri, pe la 19:53, gazetarul ratat din mine a rabufnit. Din nou.Victima: Bogdan Naumovici [foto], pe care l-am luat la cateva intrebari legate de primul sau start-up online, People for Deals [www.p4d.ro]. Sar partea cu cine e Naumovici – presupun ca daca ati ajuns pe blogul asta, stiti. Deci, intrebarile si raspunsurile aferente, mai jos [evident].

Ok. P4D.ro. Ce te-a apucat? Te faci antreprenor online?

Antreprenor sunt deja, de cativa ani. Intrarea intr-un business online nu este vreo declaratie de iubire este, intamplator, cea mai buna executie a unei idei de business pe care am avut-o, independent, dar simultan, cu un prieten foarte vechi si bun, Stefan Lakatos.

Altfel, sunt asociat in mai multe companii din grupul Leo Burnett, dintre care unele digitale dar, de asemenea, sunt actionar si la Music Club. Asa ca nu ma indepartez prea tare de mediul offline, cel putin cand vine vorba de muzica live si o bere buna.

Explica-ne un pic modelul P4D si, mai ales, cum crezi ca veti face bani.

Cand a inceput criza, am inceput sa ma gandesc la schimbarea de paradigma pe care o vedeam intamplandu-se in jurul meu. Pana in 2008, cererea depasea, in mod evident si categoric, oferta. Ma uitam, cu o oarecare frustrare, cum orice marfa, odata promovata cat de cat, se vindea imediat, indiferent de calitatea marfii. Sau a promovarii.

Din 2009, paradigma a inceput sa se schimbe, oferta i-a ramas cam larga din ce in ce mai slabutei cereri, iar banii au devenit cea mai pretioasa marfa. De aici si ideea: cum facem banii si mai valorosi? Daca puterea a trecut de la cei cu marfa, la cei cu bani, cum institutionalizam asta? Daca ii “sindicalizam” pe cumparatori, adica pe oamenii cu bani in buzunar, oare nu vor fi mai puternici decat luati individual? Exact acesta este principiul People for Deals, pe scurt, p4d.ro.

Modelul este fundamental diferit de cuponiadele tip Groupon, pentru ca acestea rezolva problema vanzatorilor, prezentand o oferta si incercand sa gaseasca cumparatori pentru ceva ce ofera un vanzator, pe cand p4d face exact opusul: rezolva o nevoie a cumparatorilor, incercand sa le obtina acestora un pret cat mai mic pentru ceea ce isi doresc sa cumpere. De aceea, si monetizarea lui p4d trebuie sa vina de la cei carora le creeaza cel mai mare beneficiu. Asa cum grupoanele isi iau banii de la vanzatori, pentru ca lor le rezolva problema, p4d.ro trebuie sa isi ia banii de la cumparatorii carora le satisface o nevoie. Mai mult, daca am interveni pe lantul tranzactiei si am percepe un comision de la vanzator, acesta ar fi, de fapt, luat tot din buzunarul cumparatorilor, carora vanzatorul le-ar oferi un discount mai mic.

Noi preferam sa le lasam cumparatorilor maxim de beneficii, percepand un abonament lunar fix, indiferent de numarul, marimea sau frecventa deal-urilor pe care le realizeaza. Mai mult, abonamentul trebuie platit doar in momentul in care un cumparator incheie primul deal, pana atunci totul este gratuit. Exista si un abonament pentru vanzatori, mai mult pentru a cerne eventualii furnizori neseriosi, care este tot fix, lunar, indiferent de cat de mult vand in luna respectiva.

Echipa? Cati oameni, alte detalii?

Suntem 3 asociati in firma care se numeste Youdeedoo SRL, cu parti egale. Managerul de proiect este un alt bun prieten, Ionut Popa. De partea de “programare” se ocupa Alex Griciuc, proprietarul firmei Webwire, impreuna cu colegii lui. De design s-au ocupat mai multi, de la fetele de la Best Before, pana la prietenii de la Digital Star.

Cu cine esti asociat in business-ul de online, cam ce investitii ai de gand sa pompezi?

Pana acum, am investit undeva pe la 60.000 de euro. Am iesit pe TV, iesim pe net, iesim si in print, probabil pe screenurile din oras, poate si pe Monopoly. Eu cred ca banii seriosi se vor investi abia atunci cand p4d o sa mearga asa cum ne dorim. Oricat de infatuat ar suna, nu exista nimic, in principiu, care sa opreasca p4d din a deveni platforma prin care toti romanii sa isi cumpere orice, la pret redus. Iar aici ma gandesc pana la energia electrica, daca s-ar liberaliza distributia, sau la cablu TV, sau la benzina, sau daca vreti, chiar la impozite. De ce nu s-ar grupa pe p4d toti romanii care doresc sa plateasca impozite mai mici, daca se angajeaza sa le plateasca pana la o anumita data, care sa le convina si incasatorilor de la buget? Am avut timp sa visam in anul si jumatate in care ne-am tot gandit la ideea asta, nu?! 🙂

Te faci mogul digital? Ce obiective de business ai, in the big picture?

Nu stiu daca voi investi in altceva, pe digital. Eu sunt om de idee, nu angel investor. Daca voi mai avea vreo idee de care sa ma indragostesc, iar ea se va exprima in digital, de ce nu? Dar nu ma intereseaza digitalul in mod expres. Obiectivul de business, pentru p4d, este destul de simplu: “sky is the limit”. Daca va fi sa mearga, va rupe. Nu vad p4d mergand ‘asa si-asa’: il vad fie imens, fie deloc.

De unde ideea P4D, si care ar fi cel mai apropiat “model”, daca exista?

Cred ca ti-am spus. Cand am inceput sa ne gandim la sindicalizatul posesorilor de bani, am cautat pe Google idei asemanatoare. Am gasit ceva care aparuse in 1997 in State, dar care daduse faliment, teoretic din pricina penetrarii inca insuficiente a Internetului si a comertului online. Si am mai gasit mentiuni despre o companie olandeza care avusese aceeasi idee, dar aplicata pentru utilitaile din Olanda: gaze, electricitate, apa calda. Si cam atat.

De Groupon am auzit abia asta vara, cand noi eram la jumatatea drumului si, de atunci, ne-am tot minunat cum oamenii presupus inventivi din online nu fac decat sa copieze modelul Groupon, fara sa le treaca prin cap sa o ia invers. Ceea ce, odata aparut Groupon, era un demers simplu. Sincer sa fiu, tot timpul stateam cu teama ca cineva se va gandi la asta, inainte sa fim noi gata sa iesim pe piata, tocmai din cauza Groupon-ului. Din fericire, nu a fost asa.

De ce doar .ro [domeniul pe .net si .com e luat]. Ambitii de “externalizare” a modelului, in caz ca are succes, sau nu se pune problema inca?

Am cautat mult nume pentru povestea asta si pana la urma am fost sedusi de People for Deals, care explica perfect scopul siteului, dar care oferea si posibilitatea unui domeniu din 3 caractere. Din pacate, .com si .net sunt luate. Evident ca modelul merita exportat, daca functioneaza. Sa ajungem noi acolo si om vedea ce facem si cu .com si .net;)

Alte proiecte in curs, pe online?

Mai este o platforma la care lucram in grupul Leo Burnett si care sper sa iasa cat de repede, care are si o componenta puternica de mobile, dar despre asta, putin mai tarziu.

Planeta te stie ca Naumovici, creativul Naumovici, strategul Naumovici. Ce alte business-uri, extra advertising & comunicare mai ai, daca ai?

Music Club. Primul club de muzica live din Bucuresti, in spatele magazinului Cocor, unde ma bucur sa aud muzica buna si, din cand in cand, sa si cant cu Trupa 23, o trupa de prieteni vechi si colegi mai noi, refacuta dupa 25 de ani.